Şal Bağlama

Dini ya da kültürel gereklilikle saçı örtmek için kullanılan birçok örtü çeşidi bulunmaktadır.   Eşarp, başörtüsü,  türban, tesettür şal bu örtülerden örneklerdir. Bunlar arasında şal son yıllarda kadınların kullandığı örtülerin başında gelmektedir. Şalın kendine özgü büyük ebadı, çeşitliliği bu talepte etkili nedenlerdendir. Kadınların şalı tercih etmesindeki daha önemli sebep,  şal bağlama modellerinin oldukça fazla olması, şal bağlama tekniklerindeki pratikliktir.

Pratik ve Kullanışlı Şal Bağlama Modelleri

  Olup olacağı bir bez parçası, ne kadar model verilebilir ki demeyin.  Onlarca şal bağlama modeli var. Estetiği kendi varoluşunda taşıyan kadın bunu giyimine de en ince ayrıntısına kadar yansıtmayı başarmaktadır.  Şal bağlama da bu estetik yansıtmanın belki de en görünen yanıdır. Saçlarını şalıyla örten kadın sanatsal bir çalışma yapmaktadır: Yüzünün şekline en uygun modelle ve tenine uygun renkle sanatını taçlandırmaktadır. Renk seçimi giyimi ile uyumlu tonlarda, ya da şalını ön plana çıkaracak tezat tonlarda olabilmektedir.  Sonrasında giyim tarzını ortaya koyarak şalını bağlamaktadır.  Kimi zaman salaş, kimi zaman sıkı, bazen ışıl ışıl, bazen sade…

Sanatsal dokunuşlara ilham olacak birkaç şal bağlama modeli şöyledir:

  • Şalın bir ucu kısa bir ucu uzun bırakılarak bağlanır ve uzun ucu arkaya atılır.
  • Her iki ucu eşitleyip başa sarıldıktan sonra iki ucu arkaya atılarak salaş bir görüntü yaratılır.
  • Sıkıca başa sarılan şal önde toparlanarak arkada birleştirilir ve bağlanır.
  • Şalın uçları önde ya da arkada saklanabilir.
  • İğne yardımıyla şalın uçları başın üst ya da yan kısmına tutturulabilir.

 Yüz Şekline Göre Şal Bağlamanın Püf Noktaları

Yüz şekline uygun bağlanmayan şal maalesef ki kadının güzelliğine gölge düşürecektir. Bu nedenle öncelikle doğru şal bağlama için yüz şeklini bilmek gerekir. Bunun için aynanın karşısında hiç mimik yapmadan saç bitiminden itibaren alnın tam ortasına, sağ ve sol kısımlarına, şakaklara, çene köşelerine, çene ucuna birer nokta konulmalı. Bu noktaların birleşimleri yüz tipini verecektir.

Bu yüz tiplerinden en şanslı olanı oval yüz tipidir. Her şekilde şal bağlama modelleri kendilerine yakışacaktır. 

Yuvarlak yüz tipi olanlar şalın başın üstüne gelen kısmını sivri ve kalkık kullanmalı ve yüzü biraz daha kaplayacak şekilde önden bağlamalıdırlar.

Uzun yüzlüler ise şalı alnı daha kaplayacak, kısaltacak şekilde kullanmayı tercih etmelidirler.

Köşeli yüzler ise çene kısmını kapatmalı, özellikle ters üçgen köşeli bir yüz ise yan kısımlar daha kapalı olacak şekilde bağlanmalıdır.